Zaterdagavond was het Antwerpse Sportpaleis the place-to-be voor al wie van Nederlandstalige rock houdt. Nekka-nacht 2011 plaatste de Nederlandse zanger Thé Lau en z'n groep The Scene in het spotlicht. De duizenden aanwezigen zagen dat het goed was.

Naar jaarlijkse gewoonte had de centrale gast ook enkele collega's uitgenodigd op z'n feestje en dat waren dit jaar niet van de minsten.

Ceremoniemeester Jan De Smet had wel z'n collega's van De Nieuwe Snaar thuisgelaten, maar hij bewees dat een man en z'n talrijke instrumenten een publiek kan boeien.

Toen het zootje ongeregeld van CPex ofte Clement Peerens Explosition het podium betrad sloeg de vlam al in de pan. Vrouwvriendelijk kan je deze Antwerpse rockers niet noemen want met hun nieuwe hit  'Ambrayage' vertellen ze wat er mis kan gaan wanneer je je vrouw met de auto laat rijden. Verder mag CPeX nog blij zijn dat prins William van Engeland geen 'Aantwaareps' verstaat, hun ode aan z'n vrouw Catherine zou niet in goede aarde vallen, want zij is zeker geen 'Lelijk foorwijf'.

Dan betrad The Scene zelf de scene en werd het officiële startschot van het nederlandstalige rock feestje gegeven. Zoveel jaar later zijn ze nog steeds populair, want je kon iedereen hun hits luidskeels horen meezingen.

The Scene was zaterdag ook begeleidingsband van hun gasten, zo zong Renee van Bavel oa een ingetogen duet met Thé Lau.

Daarna was het aan Katarina Vermeulen (dochter van Bram) om het Sportpaleis in te palmen met haar warme stem.

Na deze 2 Nederlandse dames was het de beurt aan de Nederlandse rapper Lange Frans om het podium te veroveren. Z'n pianoversie van 'Het land van' was een mooie aanklacht tegen het geweld dat Nederland enkele jaren geleden teisterde, maar nu terug actueel is na de schietpartij in Alphen aan de Rijn van enkele weken geleden. Samen met Thé Lau bracht hij ook z'n hit van vorig jaar ' Zing voor me'.

Net voor de pauze kreeg Thé Lau het gezelschap van Sarah Bettens op het kleine podium vooraan, voor een ingetogen duet, om daarna op het grote podium de eerste set af te sluiten met dé hit 'Blauw'

Na de pauze kleurde het podium plots rood en zwart, Marcel Vanthilt die op een blauwe maandag nog muzikant was bracht met Arbeid Adelt de publiek weer op de juiste temperatuur.

En die temperatuur steeg nog toen The Scene op het kleine podium vooraan een pakkende ode brachten aan de overleden Yasmine, die een goede collega en vriendin van hen was.

Wie ook niet op het feest mocht ontbreken is Eva De Roovere, ze bracht oa 'Fantastig toch' als duet met Thé.

Toen Tom 'dEUS' Barman op het podium verscheen was de tijd aangebroken voor vertalingen van Engelse liedjes. Eerst brachten ze een vertaling van Lou Reed's 'Perfect day' en daarna werd de vraag beantwoord die menigeen zich stelde: hoe klinkt 'The architect' in het Nederlands. Het antwoord was eenvoudig: goed.

Na een duet met de Portugese fado zangeres Maria De Fatima was het tijd voor de laatste gast, Stef Kamil Carlens. Bijgestaan door 2 achtergrondzangeressen en pancartes met de tekst op breide hij met The Scene een slot aan dit Nederlandstalige spektakel.

Dit was duidelijk niet naar de zin van het aanwezige publiek, want er ontbrak nog 1 hit van The Scene. De slotapotheose kwam er samen met het inburgeringskoor Dinska Bronska,de Fanfakids drumband en het Nationaal jeugdkoor. Zij brachten samen de nieuwe versie van 'Iedereen is van de wereld' en kregen een uitzinnig Sportpaleis aan het zingen.

Vzw Nekka kan met trots terugkijken op een geslaagde versie van Nekka-nacht 2011. Op naar 2012.

Foto's: Peter Vissers Nnieuws